Veelgestelde vragen

Elke Hooyman, Lean en Productie Coördinator

Elke is 2,5 jaar werkzaam in haar rol als Lean en Productie Coördinator. Zij zorgt er samen met haar collega's voor dat de productie optimaal draait en de miljoenen vierkante meters gipsvezelplaten op de meest effienciënte manier letterlijk van de band rollen. 

Ik ben nieuwsgierig Elke, hoeveel vierkante meters gipsvezelplaten komen er dagelijks uit de fabriek in Niftrik?
 

Echt een hele hoop, ruim meer dan 10 miljoen vierkante meter op jaarbasis. Het is iedere keer een uitdaging om alle productieorders op tijd af te krijgen. Gelukkig hebben we onze systemen om alles zo efficiënt en LEAN mogelijk geproduceerd te krijgen.

Lean en efficiënt, dat klinkt interessant! Kan je daar iets meer over vertellen?

Binnen Fermacell - James Hardie is het belangrijk om efficiënt te werken. Zo proberen we bijvoorbeeld zo min mogelijk afval te produceren en onze systemen optimaal te benutten. Hiervoor hebben we ook een programma opgesteld, onze HMOS systematiek. HMOS staat voor Hardie Manufacturing Operation System. Het is eigenlijk de Lean/5S methodiek, maar dan met een James Hardie 'sausje' eroverheen. 

 

"Iedere dag weer proberen we onze processen te verbeteren en te optimaliseren."



Dat klinkt als een goed doordacht systeem om de fabriek optimaal te laten produceren. Welke uitdagingen kom jij tegen in je job?

Iedere dag weer proberen we onze processen te verbeteren en te optimaliseren. We zijn met een kleine club -een ploeg bestaat uit 9 medewerkers- en hebben een grote fabriek. Heel veel processen zijn geautomatiseerd. Het is dus belangrijk dat we onze machines en toebehoren goed onderhouden. Daarnaast betekent het, dat er veel training en opleiding nodig is voor personeel om alles te kunnen bedienen. We hebben hiervoor onze interne opleidingsprogramma en gelukkig veel kennis en ervaring van mensen die hier al lang werken. We zijn daarom continu bezig met de ontwikkeling en de groei van onze medewerkers, dat vinden we belangrijk.

Had je voor je komst naar Fermacell - James Hardie een beeld van de onderneming wat uiteindelijk anders bleek te zijn?

Dat er toch een enorme hoeveelheid techniek zit achter het maken van een gipsvezelplaat. Je zou denken water, gips en oud papier, mengen en klaar is de plaat. In werkelijkheid ligt dat toch anders. Het is een prachtig product, heel erg duurzaam, en daarom prachtig om te maken.

Dat zou je inderdaad niet verwachten. Mooi dat het productieproces dan toch zo gestroomlijnd gaat! Wat vond jij de allerleukste werkdag ooit?

Dat is dan toch wel de lancering van het HMOS programma. Daar is stiekem toch een hoop tijd in gaan zitten. We hebben veel vergaderd hoe we de verschillende onderdelen van het programma op de beste manier zouden kunnen uitvoeren en inrichten. Daarbij hebben we ook heel veel samengewerkt met de andere Fermacell-fabrieken in Europa. De 'go-live' is dan toch wel een spannend maar ook mooi moment.
 
 

"Ik heb echt het gevoel dat mijn directe collega's maar ook de overige collega's er oprecht voor je zijn."

Ja dat lijkt me ook wel, als je daar heel veel mee bezig bent geweest. Wat is het meest waardevolle wat je in de afgelopen 2,5 jaar hebt geleerd?

Er echt voor elkaar zijn. Uiteindelijk zie je je collega's heel veel en is het van belang om te weten wat je aan elkaar hebt. Ik heb echt het gevoel dat mijn directe collega's maar ook de overige collega's er oprecht voor je zijn. Niemand is te beroerd om een stapje harder te lopen voor een ander. Ik merkte dat in mijn eerste werkweek al. Iedereen is even enthousiast en neemt serieus de tijd om je te leren kennen en je mee te nemen in de wereld die Fermacell - James Hardie heet.

Wat fijn dat dat warme gevoel heerst bij Fermacell - James Hardie! Fijn om dit interview zo positief af te sluiten.

Wil jij ook bij Fermacell - James Hardie werken en ervaren wat onze collega's met het fermacell / James Hardie gevoel bedoelen? Bekijk dan snel onze vacatures.
×