Veelgestelde vragen

Hout heeft zich al eeuwenlang bewezen als bouwmateriaal. Tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw en de daarmee gepaard gaande overgang van ambachtelijke, individuele productie naar industriële massaproductie werd hout echter vervangen door nieuwe bouwmaterialen die in grote hoeveelheden geproduceerd konden worden. Daarna leidde de houtbouw lange tijd een nichebestaan. Inmiddels zit deze bouwwijze weer in de lift en neemt het aandeel van houtbouw voortdurend toe. Zo kiezen steeds meer particuliere opdrachtgevers voor hout als bouwmateriaal voor hun vrijstaande of halfvrijstaande woning en is het gebruik van hout met name in de meerlaagse woningbouw aanzienlijk toegenomen. Ook in de utiliteitsbouw, zoals bijvoorbeeld kinderdagverblijven, scholen, verpleeghuizen of zelfs kantoorgebouwen, wordt nu met hout gewerkt. Bij het realiseren van een bouwdeel biedt hout vooral meer stabiliteit. 
 
Door de materiaaleigenschappen van fermacell® Gipsvezelplaten en de snelle verwerking ervan versterkt fermacell® de voordelen van hout als bouwmateriaal. Daarnaast bieden ze ook doorslaggevende voordelen ten opzichte van andere houtachtige plaatmaterialen. 

Voordelig
De meeste toepassingen binnen de houtbouw kunnen worden gerealiseerd met slechts één type plaat. Fermacell® Gipsvezelplaten kunnen universeel worden toegepast als brandwerende en vochtbestendige constructieplaten en zijn even geschikt voor wand- als voor plafondconstructies. Voor de meeste houtbouwtoepassingen, zoals dakconstructies, buitenwanden en gevelvullende elementen, is eenlaagse afwerking voldoende, zelfs qua brandveiligheid. Dit komt omdat de platen bijzonder stabiel en belastbaar zijn dankzij het speciale fabricageproces, waarbij gerecycleerde papiervezels onder hoge druk met gips en water worden samengeperst. Het feit dat er maar één type plaat enkellaags verwerkt hoeft te worden, maakt fermacell® Gipsvezelplaten bijzonder voordelig in het gebruik. Deze materiaalbesparing verlaagt de kosten aanzienlijk en zorgt voor kortere verwerkingstijden.

 



Prefabricage
Snelle en weersonafhankelijke prefabricage van de afzonderlijke elementen onder ideale omstandigheden garandeert een hoge kwaliteit, maakt het mogelijk precies te plannen en te monteren en zorgt voor korte bouwtijden. Fermacell® Gipsvezelplaten hoeven voor montage namelijk niet meer dagenlang te acclimatiseren. Ze kunnen onmiddellijk na levering worden verwerkt, zonder tijdverlies. Dit versnelt het gehele prefabricageproces en vergt minder opslag. Hierdoor ontstaat er sneller ruimte voor nieuwe projecten en dus een hoger rendement.

Stabiliteit
Dankzij hun hoge stabiliteit kunnen fermacell® Gipsvezelplaten zowel dragend als uitstijvend worden ingezet.
 
Aardbevingsbestendigheid
Fermacell® Gipsvezelplaten zijn duurzaam - zelfs wanneer de aarde beeft - en kunnen in alle aardbevingsgebieden worden gebruikt voor de bouw van één- en meerlaagse gebouwen. Uitgebreid onderzoek door verschillende Europese instituten bevestigt dat de platen geschikt zijn voor gebruik in deze gebieden.
 
Geluidsisolatie
Enkellaagse constructies met fermacell® Gipsvezelplaten bereiken al betere geluidsisolatiewaarden dan bijvoorbeeld dubbellaagse houtplaatbekleding. Diverse testinstituten bevestigen de uitstekende geluidsisolerende eigenschappen van fermacell® Gipsvezelplaten.

 

Uw voordelen met fermacell® in een oogopslag:

  • Stootvast
  • Geluidsisolerend
  • Brandwerend
  • Extreem belastbaar
  • Vochtbestendig
  • Hoeft niet dubbel (droge binnenafbouw)

Brandveiligheid
Ook bij brand is houtbouw met fermacell® Gipsvezelplaten een veilige keuze. Ze voldoen aan de classificatie ‘onbrandbaar’ volgens bouwmateriaalklasse A2 en bieden daarmee een hoge brandveiligheid en betrouwbaarheid. Houten constructies die aan beide zijden bekleed zijn met een enkele laag fermacell® Gipsvezelplaten halen gemakkelijk (EI) 60 minuten brandwerendheid.
 
Gezond binnenklimaat
Als natuurlijk bouwmateriaal draagt hout bij aan een aangenaam binnenklimaat. De vochtregulerende en warmteaccumulerende werking van fermacell® Gipsvezelplaten maakt het woongenot compleet. Omdat fermacell® Gipsvezelplaten uitsluitend uit natuurlijke materialen en zonder lijm worden vervaardigd, bevatten ze geen schadelijke stoffen zoals formaldehyde en zijn ze bijna uitstootvrij. Deze positieve bouwbiologische eigenschappen van fermacell® Gipsvezelplaten zijn beloond met het IBR-keurmerk van het Institut für Baubiologie (Bouwbiologisch Instituut) in Rosenheim en met de toekenning van het certificaat "Low Emission Product” door het gerenommeerde Eco-Instituut in Keulen.

Vaak worden aan gevels een brandwerendheid van 30 of 60 minuten van binnen naar buiten gevraagd. Grofweg kan gezegd worden dat met 1 laag fermacell® Gipsvezelplaat 12,5 mm aan de binnenzijde een 30 minuten brandwerendheid van binnnen naar buiten wordt behaald. Bij 60 minuten zijn vaak 2 lagen van 12,5 mm benodigd.
Bij specifieke toepassingen zijn dunnere opbouwen mogelijk (zie het constructieoverzicht).
Gevelelementen worden vaak toegepast in stedelijke omgevingen waar een geluidsbelasting op de gevel aanwezig is. Het bouwbesluit stelt eisen aan het geluid wat hiervan minimaal geremd moet worden. De eis is dan ook specifiek geluidspectrum gericht en uitgedrukt in Ra (in 90% van de gevallen gecorrigeerd met de 2e correctiefactor Ctr).

Een HSB-gevelelement zonder buitenspouwblad met een enkele laag fermacell® Gipsvezelplat 12,5 mm behaalt een Ra van 38 dB. 

In gevels met raam- en deuropeningen zijn dit de maatgevende factoren in het samenwerkend geluidisolatiebeeld.
Hogere waarden kunnen worden behaald door bijvoorbeeld een buitenspouwblad of een beplating aan te brengen aan de spouwzijde. Onze technische adviseurs kunnen u helpen te zoeken naar een geschikte opbouw. 
×